Powerlifting

Az erőemelés az egyik leghatásosabb módja, saját félelmeink és korlátaink lerombolására. Képzeld el, ahogy a csuklyádba süllyedő rúddal, és a rajta lévő, akár több száz kilóval együtt mozogsz! A sportág mindhárom fogása megtalálható egy valamire való testépítő edzésében, de amíg a testépítés egy esztétikai sport, az erőemelés fókuszában a teljesítmény áll.

A powerlifting célja

A powerlifting, más néven erőemelés elsődleges célja a minél nagyobb tömegű súlyok megmozdítása. Az edzések során találhatsz közös vonásokat a testépítéssel, viszont a powerlifting során kulcsfontosságú szerepe van a technikának, melynek elsajátítása már az első edzések során kiemelt figyelmet kap. Ezekkel megtanulhatod a lehető legrövidebb úton, a lehető legtöbb izom bekapcsolásával megemelni a súlyt.

Az powerlifting gyakorlatok, akárcsak a testépítés izomnövekedést eredményeznek, viszont sokkal jobban edzik a mélyizmokat, mint a body building gyakorlatok. Ezek nem csak esztétikailag lendítenek a külsődön, hanem valódi erővel ruháznak fel és az idegrendszerre, valamint a mobilitásra is kiváló hatással vannak.

Cross-Training - Explozív erő

Felhúzás

A felhúzást sok helyen angolul, deadlift néven említik. A felhúzás a legnehezebb erőgyakorlatnak számít, ami a puszta fizikai erő egyik legjobb próbája. A teljes testet megmozgató gyakorlat lényege, hogy a lehető legnehezebb súllyal állj fel, aminek köszönhetően a hát alsó és középső részét, a csípőt, a combot és a csuklyás izmokat tarthatod fitten. Fontos megjegyezni, hogy a powerlifting gyakorlatok közül ennek a során van a legnagyobb esély a sérülésre, ezért mindenképp kellő körültekintéssel és koncentrációval végezd!

Fekvenyomás

A fekvenyomás, vagy más néven bench press az egyik legnépszerűbb gyakorlat a konditermekben. Powerlifting esetén azonban ez is jelentősen eltér. A cél ezesetben is a lehető legnagyobb tömegű súly megmozgatása. A gyakorlat lényege, hogy a fekvenyomó padon a súlyt kiemelve a rudat a mellkashoz kell érinteni, majd onnan kinyomni. Eközben a hátnak és a fenéknek végig érintenie kell a padot. A hatékonyság érdekében a hát homorítása megengedett, viszont ez sérülésveszéllyel jár. A fekvenyomás hatásaként erősödnek a mellizmok, a deltaizmok és a tricepsz is.

Guggolás

A guggolás, azaz a squat az erőemelés harmadik gyakorlata. A guggolás során a lehető legnagyobb súllyal kell elvégezni egy szabályos térdhajlítást, majd felemelkedést. A tévhitek ellenére a guggolással nem csak a comb-, csípő- és farizmokat edzheted, hanem az egész testedet. A szabályosan végrehajtott guggolás az egyensúlyfejlesztésre is rendkívül jó hatással van.