Street Workout & Calisthenics: A félelem kincset rejt

Erdélyi Ádám cikke nem szakmai, de mindenképpen a Street Workouthoz, a saját testsúlyos edzéshez kapcsolódik: a gátak ledöntéséről és az elhivatottságról szól

A RAGE Budapestben tartok személyi és csoportos Street Workout & Calisthenics edzéseket és elméleti-gyakorlati szemináriumokat. A csoportos edzésekkel kapcsolatban szeretnék néhány rövid gondolatot papírra vetni.

Street Workout Workshop - Erdélyi Ádámmal

Kik járnak hozzám csoportos edzésre? Bárki! Kezdőtől a haladóig mindenki megfordul, a 12 évestől az 52 évesig, és ez jó, hogy a szeretett sportunk ilyen széles körben kezd terjedni, mert tényleg BÁRKINEK a hasznára válhat. A minap egy szabadtéri edzést tartottam, és a kondiparkban megkérdeztem egy néhány perces bemelegítést, átmozgatást végző, átlagos testalkattal rendelkező srácot, hogy van-e kedve hozzánk csatlakozni, annak ellenére, hogy láthatóan indulni készült (de minek, ha nem is edzett?). Azt a választ kaptam, hogy: „Tudom, hogy van edzés ezekben az időpontokban, hallottam a RAGE-ről és a munkásságodról, de még gondolkodom, mert nagyon tetszik, de nem érzem késznek magam, hogy eljöjjek egy Street Workout edzésre”! Majd elmondtam neki, amit most nektek is. A Street Workout a saját testsúlyos edzés művészete. Ha egészséges vagy, akkor semmi sem hátráltathat, hogy eljöjj egy edzésre, csak az elméd… Nagyon sok ember van, akik szeretnének megtanulni bizonyos gyakorlatokat, egyszerűbb torna elemeket, azonban nem tudják az odavezető utat. Nálam egy edzésen – legyen az személyi vagy csoportos – csakis fejlődhetsz. Előre. Másra esélyed sincs! Olyan gyakorlatokat ismerhetsz meg, amelyek egyszerre fejlesztik a testtudatot és az egyensúlyt, erősítenek, mobilizálnak, röviden minden, ami előrébb visz az edzések során.

Street Workout & Calisthenics: A félelem kincset rejt

Mondom: kezdőtől a haladóig mindenki megfordul, a 12 évestől az 52 évesig. És kitartóak, van akaraterejük. És fejlődnek. A kezdőbbek úgy jönnek oda, hogy fekvőtámaszt sem tudnak, aztán 2 hónap után mosolyogva állnak kézen! Van egy összeszokott banda, akik úgy nevezik magukat, hogy „Nyugger Team”, pedig a nyugdíj azért még nagyon messze van! Közülük többen is túlsúlyosak, mégis akkora akaraterővel rendelkeznek, hogy hegyeket tudnának megmozgatni. Irigylésre méltó a kitartásuk és a LELKESEDÉSÜK! Őszinte leszek: amikor az első edzésen láttam őket, azt hittem, hogy a túlsúly miatt hamar feladják majd és nem fognak járni. (ugye-ugye… „Ne ítélj elsőre…”) De tudták, hogy kemény út vár rájuk és hogy az út végén ott lesz a megváltás!

Bizony… „Aki a gyümölcsöt akarja, annak fel kell mászni a fára.” Április eleje óta azonban egyetlen edzésről sem hiányoztak, a RAGE Street Workout közösség oszlopos tagjai, 10 kilókat adtak le magukról, rengeteget erősödtek és ügyesedtek, javult a közérzetük és a testkompozíciójuk. Alig lehet őket leszedni a csövekről! Hisznek MAGUKBAN. Nem másban, MAGUKBAN!

Az önmagadba vetett hit a legfontosabb, ha el akarsz érni bármit is! Számomra ők a motiváció. És legyenek számodra is! Mi a kifogásod? Nem tudsz 10 húzódzkodást? És? Gyere és érd el ezt a célt! Nem tudsz kézállást, Muscle Upot, mellső mérleget? Gyere és tanuld meg! „Nem érzed magad késznek?” PEDIG KÉSZ VAGY RÁ! Jövőre azt fogod mondani magadnak, hogy bárcsak tavaly elkezdtem volna… Rombold le a fejedben felépített gátakat, és hidd el, hogy képes vagy rá! Ha ők képesek voltak leküzdeni ÖNMAGUKAT, TE is! Hisz tudod… Semmi sem hátráltathat, csak az elméd. Az elméd generálja a félelmed… Pedig jobb, ha tudod: A félelem kincset rejt.

Erdélyi Ádám
Street Workout & Calisthenics