Erőemelés: Minek melegítesz ennyit?

Amikor belépek egy edzőterembe általában két tábort szoktam észrevenni. Az egyik, aki mindent bemelegít alaposan és elpocsékol vele egy halom időt, a másik, aki szinte semmit se melegít, és már megy is rá a súlyokra. Ez a cikk most az első tábor esetét taglalja, azokét akik szeretik vesztegetni az idejüket a teremben.

A túl óvatos terembe járók

Azokról van szó akik nem küzdenek semmilyen sérüléssel, fájdalommal, és van tapasztalatuk a fizikai edzés terén, legalább pár, a vasak között eltöltött évvel a hátuk mögött.

Ezen egyedek akár fél órát is képesek eltölteni kis testük melengetésével, de láttam már egy órán át tartó procedúrát is. Ilyenkor az ember fogja a fejét és nem érti, hogy lehet ennyi időt elpazrolni egy olyan tevékenységre amiből kevesebb is elég lehet a legtöbb ember számára.

Ebből következik a nagy kérdés, hogy elmész egy EDZŐ terembe és az EDZÉSed felét/harmadát szimpla lötyögéssel, minden izom „aktiválásával” töltöd? Minek?

Félreértés ne essék, nem vagyok ellenére a nyújtásnak, mobilizálásnak, egyszerűen arról van szó hogy ezt bárhol el tudod végezni. Otthon, vagy akár a szabadban, reggel ébredéskor vagy lefekvés előtt, amikor időd van rá.

Az edzőterem azonban nagy általánosságban nem áll mindig rendelkezésre, és az ott fellelhető felszerelés sincs mindenki nappalijában.

Tehát ha EDZŐTEREMBEN vagy érdemes az időd nagy részét a munkával tölteni (javarészt kemény alapgyakorlatokkal), és a mobilitásoddal,hajlékonyságoddal más időpontban foglalkozni komolyabban.

A sérültek védelmére

Ezen szavak ellenére kivételt élveznek azok akik sérüléssel küszködnek és így edzenek. Náluk teljesen érthető ha az adott sérült terület több odafigyelést igényel, mielőtt elkezdenék komolyabban terhelni.

Heves Balázs - Erőemelés

Vegyünk egy példát az erőemelésből!

Belépsz a terembe, és az adott napra van fekvenyomás, utána guggolás, aztán egy kis kiegészítő munka. Ilyenkor az a legegyszerűbb ha a soron következő mozgásmintát járatjuk és erre melegítünk be.

Pár vállkörés, csukló, könyök körzés (kb 1 percet vesz igénybe), ezt kövezően nyomsz 10-20 fekvőtámaszt, és már fekszel is a padra és kezdesz fekvenyomni rúddal. Célod 100 kilóval 4×6 ismétlés.

Rúddal nyomsz 10-et aztán felteszed 40-re nyomsz 6-ot majd 60×4,80×3, és kezded a munkasorozatot. Valaki több ismétlést igényel bemelegítéshez ennél, de ez már egyéni dolog.

Ezt követően a guggolásnál ugyan ezt játsszuk le. Saját testsúllyal 10-20 ismétlés majd rúd és lépünk fel fokozatosan a súlyokkal.

Záró gondolatok

Én és a csapatom is ezen elvek alapján edzünk és az ott töltött időnket súlyok mozgatásával töltjük. Ami nagyon bemerevedett azt kinyújtjuk adott esetben, de ennyi. Ez maximum 5-10 percet vesz igénybe egyéntől függően. Edzés végén ugyan ez, pár 30-60 másodperces nyújtás a túl merev területekre és irány haza!

Heves Balázs

Erőemelés